Empiirisiä tutkimuksia: Internetin käyttöä älypuhelimella

Kirjoittanut Petteri Saari | 4.8.2011

Parin viime vuoden aikana älypuhelimet ovat valloittaneet puhelinten ja Internetin käyttäjiä. Massa lähti lähes kerralla liikkeelle ja normaalisti hidas kuluttajakäyttäytymisen muutos on ollut huikean nopeaa. Itsekin yllätyin vuonna 2010 miten omat Internetin käyttötottumukset muuttuivat niin totaalisesti.

"Tavoitteemme on pistää internet jokaiseen taskuun", ilmoitti Iso-Jorma vuonna 1999.

Internet on tullut helppokäyttöisenä kadunmiehen taskuun käytännössä nyt. Älypuhelimia, millä selaa Internettiä helposti, saa halvimmilla jo reilulla 100 eurolla. Ja se alkaakin olemaan jo joka taskussa!

 

Empiirisiin tutkimuksiin perustuen, mitä sillä "kännykällä" nyt haetaan?

Itse haen nopeaa tietoa tuotteista, yrityksisistä, sijainnista, aukioloajoista, hinnoista ja ostopaikoista. Ja usein kun olen liikkeellä kaupungilla tai jopa jo kaupassa.

Puhelinnumeroita klikkaamalla saan soitettua haluamiini numeroihin, etsin kalliimmista tuotteista kaupoissa käyttäjäkokemuksia, kartoitan laatua jne.

Google-hakuja älypuhelimilla tehdäänkin Suomessa päivässä noin 800 000.

 

Käyttökokemuksia kuluneelta kesältä

Talon maalaus

Heräsi kysymyksiä kesken maalausurakan käytänkö höylätyn tolpan, joka on katoksen alla, maalaamiseen pohjaväriä. Otin kahvit termarista ja kaivoin puhelimen esiin ja eikun googlettamaan. Puu sinistyy kosteuden takia ja aiheuttaa värimuutoksia. Tikkurila suosittelee pohjamaalaamaan. Keskustelupalstoilla oltiin montaa eri mieltä.

Seuraavaksi googletin paikallisen maalitarvikkeita myyvän yrityksen. Hain sivuilta puhelinnumeron ja aukioloajat. Sijaintikin löytyisi syöttämällä osoitteen karttapalveluun. Soitto sinne ja hakemaan lisää maalaustarvikkeita.

Perheen kesälomareissu Ähtärin eläinpuistoon

Ajo-ohjeet lähtiessä syötettiin puhelimeen. Toimii navigaattorina. Kotimatkalla käytiin Keskisen Vessulla. Ajo-ohje ja aukioloajat löytyi nekin puhelimella. Ruokapaikkakin taisi löytyä puhelimella tehdyllä haulla. Miten muuten päädyttiin lähtemään Ähtäriin? Etsimällä tietoa kesälomakohteista Internetistä puhelimella..

Piharakentaminen

Naapuri vinkkasi että pihalaattoja saa edullisemmalla Bosundissa sijaitsevasta firmasta. Ei muistanut nimeä. Otin kahvia termarista, istuin vasta valmistuneelle kuistilleni ja googlettelin yrityksen sivut. Selailin tuotteita ja hintoja aikani. Aion tutustua yrityksen tarjontaan paremmin kun se on ajankohtaista. Hinnat ja tuotteet tulivat hyvin esiin.

Geokätköily

Kävin geokätköilykurssilla. Arvaa miten löysin kurssin?

Mitä muita käyttökokemuksia mobiilista Internetistä?

Hain tietoa Kokkolan Asuntomessuilla talomallistoista ja huonekaluvalmistajista. Eräreissulla tarvitsin tietoa sijainneista ja säätiedoista, lähimmät kaupat jne. Kaupassa saatan tehdä tuotevertailuja. Autohuollot, käytetyt autot ja moottoripyörät, lomakohteet, työkalut...

Hyödynnän kaikenlaisen tiedon keräämiseen myös Facebookkia, iltalehtiä ja keskustelupalstoja.

 

Kotikoneelle ei enää tarvetta Internetin käytössä.

Istuin aamulla ruokapöydässä juoden kahvia ja luin sanomalehteä. Parin mielenkiintoisen mainoksen kohdalla hain yrityksen sivut puhelimeeni ja tutustuin tuotteisiin ja palveluihin paremmin. Alkaa läppärit ja pöytäkoneet tuntumaan kömpelöiltä!

Iltaisin ei sohvalta tarvitse nousta kun googlettelen ostos-tv:n tuotteita puhelimella :) Tai testailen telkkarimainosten www-osoitteita.

 

Huolehdi että verkkopalvelusi toimii älypuhelimella

Sivusi saattavat olla ohjelmoitu niin etteivät ne toimi oikein yleisimmillä älypuhelimilla. Tai ovat vain hankalia käyttää puhelimella. Huonolla käytettävyydellä karkoitat nopeasti asiakkaan hakemaan tietoa aivan toisesta yrityksestä.

Me varmistamme aina sivujen toimivuuden mm. Nokia N8, iPhone 4 ja HTC:n Android puhelimilla. Testaa omat sivusi vierailemalla niillä mobiililaitteella.

 

Paras ratkaisu on tehdä mobiilisivut

Käyttäjät ohjataan automaattisesti mobiililaitteille optimoidulle sivustolle. Mobiilisivujen ei tarvitse sisällöltään olla suora kopio pääsivustosta. Sisältö voi olla suppeampi mutta kohdennetumpi mobiilikäyttäjiä varten. Pitää miettiä mitä asioita vierailija hakee mobiilisti.

Mielestäni tärkeää on tarjota hyvää käyttäjä- ja brändikokemusta ja vähintään lyhyesti tietoa palveluista ja tuotteista ja yhteystiedot, ajo-ohjeet ja puhelinnumerot.

Varmista kuitenkin vähintään että verkkosivustosi kuitenkin toimii puhelimen selaimella. Mobiilisivujen tekeminenkään ei ole monimutkainen työ. Ole yhteyksissä jos kiinnostaa.

 

Blogin kirjoittaja

Petteri Saari

Petteri Saari

Kirjoittelen blogissani miten asioita voi ja pitäisi tehdä Internetissä. Olen tuottanut valtavat määrät sisältöä verkkoon jo 90-luvulta alkaen. Koitan vähän jakaa tuota kokemuksen tuomaa näkemystä kaikkien hyödyksi. 

Uusimmat kirjoitukseni

Huono maine verkossa on ja pysyy

Kirjoittanut Petteri Saari | 13.2.2012

Asiakaspalvelu on melkoista maineenhallintaa kun meillä on tuo vekkuli kättä pidempi Google ja keskustelupalstat.
Lue lisää

10 vuotta töissä Heinäkuussa!

Kirjoittanut Petteri Saari | 1.9.2011

Elokuussa 2011 tuli kymmenen vuotta täyteen Mainostoimisto Heinäkuussa. Alkaa homma meneen veriin!
Lue lisää

Empiirisiä tutkimuksia: Internetin käyttöä älypuhelimella

Kirjoittanut Petteri Saari | 4.8.2011

Massat käyttävät nyt Internettiä puhelimella. Kirjoittelin vähän omia käyttökokemuksia ja näkemyksiä mitä pitäis ottaa huomioon mobiilinäkyvyydestä.
Lue lisää

Katso kaikki kirjoitukseni täältä »

Kerro muille:

Mainostoimisto Heinäkuu toimii 9.12.2015 lähtien nimellä
Creative Preludi

Siirry sivuille

029 123 1311 info@preludi.fi